Amit a kamilláról tudni érdemes.

Már az ókorban is ismerték jótékony hatásait. Az egyiptomiak a növényt Rének, a Napistenüknek ajánlották, mert a virágzata hasonlít a napra. Hippokratész, görög orvos, Kr.e. az 5. században fontos gyógynövényként írja le.
Amit a kamilláról tudni érdemes.

A növény a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. A kamillának nagyon sok elnevezése van: orvosi székfű, szikfű, szüzekanyja, Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű vagy bubulyka. Latinul Matricaria chamomilla L. A név görög eredetű, utal arra, hogy a növény a talajszinten nő (chamos = talaj), illetve, hogy a frissen kinyílt virágai alma illatúak (melos = alma).

A drog, amelyet a gyógyászatban alkalmazunk, (hogy félreértés ne essen; drog = szárított növényi rész, vagy valamilyen növényi, esetenként, állati eredetű termék) a növény virágzata.

Virágzási ideje, amikor a növény gyűjthető, áprilistól júniusig tart. Érdemes száraz időben, olyan területről gyűjteni, ahol kicsi a szennyezés esélye. (távol autóutaktól, ipari területektől...)

A kamilla hatásai, alkalmazási területei: Gyulladáscsökkentő, simaizomgörcsoldó, antibakteriális, immunstimuláns hatású.

- Talán leggyakrabban felső légúti, meghűléses megbetegedésekben használjuk. Egyrészt gargarizálóként a szájüreg és a torok, másrészt inhalálóként az arcüreg, orrüreg gyulladásának csökkentésére. (antibakteriális, gyulladáscsökkentő)
- Különböző eredető bőrgyulladásnoknál, aranyér esetén, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek lemosására. (szintén az antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonságait kihasználva)
- Gyomor-bélrendszeri betegségeknél (gyomorfekély, bélhurut, gyomorhurut...) a gyulladás és a fájdalom csillapítására, görcsök oldására. Nyálkatartalmának köszönhetően bevonja, nyugtatja a gyomrot és a beleket.
- Kötőhártyagyulladásnál a szem lemosására. (ebben az esetben vigyázni kell, nehogy a lemosás során az egészséges szemet megfertőzzük!)
- Simaizomgörcsoldó hatásának köszönhetően oldja a menstruációs görcsöket.

Mint szinte minden, a kamilla is okozhat allergiás reakciót, bőrirritációt, de ez szerencsére ez nem gyakori.

A növényt jól zárható dobozban, befőttes üvegben, napsütéstől, hőtől védve kell tárolni. Az eredeti tasak megbontása után mindenképp töltsük át, mert a kamilla illóolajai elpárolognak, hatóanyagai levegő hatására bomlást szenvedhetnek.

A tea készítése: 2 dl forró vízzel kb. 3g-nyi mennyiséget leforrázni és 10-15 percig állni hagyni. Naponta többször el lehet fogyasztani ezt a mennyiséget. Külsőleges alkalmazásra, vagy akár inhalálásra is készíthetünk ennél töményebb oldatot. (2-3x)

Kamilla a homeopátiában: Chamomilla vulgaris

CH 9: gyerekeknél középfülgyulladás gyógyítására
CH15: fülgyulladás, fogfájás, fogzás, horzsolt, fájó sebek kezelésére, csecsemőknél hasi görcsök, fájdalom csillapítására - gyerekeknél különösen jól alkalmazzható, mert a fájdalomcsillapító hatás mellett nyugtató és csillapítja a nyűgösséget is
CH30: fogzás okozta fájdalom, gyulladás enyhítésére


Érdekességek:

A kamilla illóolaja (Matricariae aetheroleum) sötétkék színű - ellentétben a legtöbb növény illóolajával, amelyek halványsárga, áttetsző színűek. A kék szín oka a növény egyik gyulladáscsökkentő hatóanyaga, a kamazulén.

A Kamilla női keresztnevünk latin eredetű, jelentése: nemesi születésű (névnapja: december 28.).

Forrás: http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu/
© 2016 - 2019 Grand Patika - Minden jog fenntartva
Készítette:WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
hírlevéselérhetőségek