Vashiány tünetei - vaspótló készítmények.

A vashiány napjainkban sokakat érintő probléma. Táplálkozási szokásainkból adódóan, minden háttér betegség nélkül is előfordulhat (különösen nők esetében), viszont az ok kiderítésére minden esetben szükség van, mert sokszor az alapbetegség gyógyításával, megszűnik maga a vashiány is. Diagnózisára viszonylag későn szokott sor kerülni, mivel változatos tüneteket okoz és a beteg nem veszi komolyan a figyelmeztető jeleket (fáradékonyság, hajhullás...).
Vashiány tünetei - vaspótló készítmények.


Miért fontos szervezetünknek a vas?

A vas szervezetünk egyik (ha nem A) legfontosabb nyomeleme. A vas, a hemoglobin részeként, vérképzőrendszerben, az oxigén szállításában tölt be szerepet, valamint nélkülözhetetlen a különböző enzimek (pl. citokrómok, katalázok, metallo-flavoproteinek) működéséhez. A hemoglobinban található vas ion  megkötni az oxigént és a szövetekbe juttatja.

A felnőtt emberi szervezet vastartalma kb. 4g, melynek 70% a fent említett hemoglobin részeként található meg.

Hiányállapot tünetei:

- hajhullás
- fáradékonyság, koncentráció zavar
- fizikai gyengeség, szédülés
- ingerlékenység
- sápadtság
- gyakori fejfájás
- heves szívdobogás


A vashiány diagnózisa:

A diagnózis felállítását vérvétellel, laborvizsgálati eredmények kielemzésével szakorvos végzi.


A vashiány szövődményei:

Legismertebb szövődménye a vashiányos anaemia (vashiányos vérszegénység), ami régóta fennálló, súlyos vashiány esetében jelentkezik.


Hiányállapot lehetséges okai:

Kialakulhat csökkent vasbevitel (egyoldalú táplálkozás), vérvesztés (menstruáció, sérülésből adódó vérzés), felszívódási zavar (gyulladásos bélbetegség: Chron, colitis ulcerosa) vagy a szervezet fokozott igénye esetén (újszülöttek, különös tekintettel a koraszülöttekre, kisgyermekek, várandósság).


Vas természetes forrásai:
Normál esetben egy felnőtt szervezetnek 0,5-1mg vasra van szüksége, ami napi szinten 15-20mg vas bevitelével érhető el.
A vas legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekben található. Ilyen például a hús, a máj, a tej, a tojás. Növények közül kiemelkedően magas a sóska és a spenót vas tartalma.

Kiváló táblázat az élelmiszerek vastartalmáról: http://www.hemokromatozis.hu/index.php/dieta/etelek-vastartalma


Vas pótlása:

Bizonyos esetekben szükségessé válhat a vas tablettaként vagy szirupként (súlyos esetben injekció vagy infúzió formájában) történő pótlására - akár a kialakult hiányállapot kezeléseként, akár megelőzésként.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel:

Kalcium- és magnéziumtartalmú vegyületek beleértve az antacidumokat (gyomorsav csökkentők egy típusa) és a kalcium- illetve magnéziumpótlásra szolgáló készítményeket (pl: kalcium-karbonát vagy -fosztát), bikarbonát-, karbonát-, oxalát-, illetve foszfáttartalmú ételek vagy gyógyszerkészítmények  csökkenthetik a vas felszívódását, mert oldhatatlan komplexet képeznek.
H2-blokkolók (gyomorsav csökkentők egy másik típusa – ranitidin, famotidin hatóanyagú gyógyszerek) szintén gátolják a vas felszívódását.
A vas a tetraciklin hatóanyagú antibiotikumokkal könnyen kölcsönhatásba lép, így csökken a vas felszívódása.


Kölcsönhatás étellel-itallal:

Az oralisan adagolt vassók felszívódása nem jó, és étkezéssel együtt történő alkalmazásuk tovább ronthatja a felszívódásukat.
Tea; kávé; tojás; tej vagy tejtermékek; teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék és diétás rostok szájon át szedhető vaskészítménnyel való együttes szedése esetén a vas felszívódása csökkenhet.

A vaskészítményt a fentebb megemlített gyógyszerek vagy élelmiszerek fogyasztása előtt több mint egy órával vagy utána több mint két órával javasolt csak bevenni.


Felszívódását segítik:

Az aszkorbinsav (C-vitamin) vagy a citromsav, fokozhatja a vas felszívódását.


Lehetséges mellékhatások:

- hányinger
- szorulás (ritka esetben hasmenés)
- alhasi diszkomfort érzés, görcsök

A betegek eltérően reagálnak a vas készítmények szedésére. Van akinél semmilyen problémát nem okoz, mások minden mellékhatást produkálnak. Ez utóbbi esetben, a dózisok csökkentésével a mellékhatások erőssége is csökken.

A szájon át szedett vas készítmények a székletet feketére festik. Ettől nem szabad megijedni. (Volt már rá példa, hogy sem az orvos, sem mi nem hívtuk fel erre a beteg figyelmét és szegény nagyon megrémült. Azóta minden új szedőnek elmondjuk ezt is.)


A receptköteles gyógyszerekre (tabletták, szirupok, cseppek és injekciók) nem térek ki bővebben, mert úgyis az orvos dolga eldönteni, melyik esetben mit ajánl.
Viszont a recept nélküli étrend-kiegészítőkből összehasonlító táblázatot készítettem, segítségül a választáshoz:

 

Név Vas mennyisége/ tabletta vagy ml Adagolás (betegtájékoztató alapján) Egyéb hatóanyag/tabletta vagy ml EP kártyára elszámolható
Béres Vas Vitál filmtabletta 14mg Napi 1 Folsav: 200μg B12-vitamin: 1μg C-vitamin: 60mg Cink: 7,5mg Réz: 700μg
Ferro-Comp Forte tabletta 10mg Felnőtteknek és 12éven felül: 2x1-2, súlyosabb vashiány esetén: 3x1-2 3-12éves kor: napi ½-1 Cink: 3mg Réz: 1mg Mangán: 1mg Kobalt: 0,06mg Folsav: 200μg     +
Innopharm Vas+C-vitamin pezsgőtabletta 8mg Napi 1   (2dl vízben feloldva) C-vitamin: 80mg Folsav: 200μg   -
Naturland Vas tabletta 14mg Napi 1
Floradix Krauterblut szirup 0,75mg Felnőtteknek és 10éven felül: napi 2x10ml 7-10év: napi 3x5ml 4-6év: 2x5ml C-vitamin: 1,3mg B2-vitamin: 0,09mg B1-vitamin: 0,08mg B6-vitamin: 0,04mg B12-vitamin: 0,06μg     -
Dr.Milesz Vas szirup - felnőtt 2mg 5ml
Dr.Milesz Vas szirup - gyermek 1mg 4-10 év közötti gyermekek 5 ml 11-14év közötti fiúk 7,5 ml 15-18év közötti fiúk 7,5 ml 11-14 év közötti lányok 10 ml 15-18 év közötti lányok 10 ml         -
Virgonc Vas+Vitaminok gumicukor 5mg 3 éves kor felett: naponta 1 Felnőttek: naponta 1x2 C-vitamin: 20 mg B12-vitamin: 1µg Folsav: 50µg
RoboKid Vas szirup 1,4mg 4-hónapos kortól 1-éves korig naponta 5ml 1éves kor felett 2x5ml C-vitamin: 4mg B1-vitamin: 0,094mg B6-vitamin: 0,134mg B12-vitamin: 0,066μg   +
Forrás: http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu/
© 2016 - 2019 Grand Patika - Minden jog fenntartva
Készítette:WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
hírlevéselérhetőségek